ZSUK CSILLA terapeuta és tréner
MIBEN TUDOK segíteni?

CSALÁDÁLLÍTÁS

Mi az a családállítás?
Bert Hellinger nevéhez fűződik a Hellinger terápia – ismertté vált nevén – a családállítás. Bert Hellinger megfigyelése, hogy létezik egy mélység, amelyben minden összefolyik. Ez a mélység kívül esik az idő határain. A  mélységben a jövő és a múlt összemosódik. Ott csak tér van, idő nincs. Néha előáll olyan helyzet, melynek során kapcsolatba kerülünk ezzel a mélységgel. A családfelállítás ebből a mélységből, energiamezőből jeleníti meg képviselőkkel a család erőterét addig a határig, amíg azt érzékelni képes.
A mezőbe tartozik a terápiát kérő személy, az ősei, a korábbi és a jelenlegi kapcsolatrendszerei. A szellemi mező egy morfogenetikus energiamező – a forma keletkezésének mezeje. Az elnevezés azon a megfigyelésen alapul, hogy ha valami megtörtént, akkor időközönként újra és újra megismétli önmagát, mígnem formává alakul. Amikor az egyén cselekvés előtt áll, a mező emlékezik és megismételhet egy korábbi cselekvést. Ezért fordulhat elő, hogy egy családban generációról generációra ugyanazok a sorsok ismétlődnek, mert a családi mező emlékezete ugyanazokat hívja elő. Bert Hellinger megfigyelte, hogy ha ezt a mezőt kívülről egy új szellemi behatás éri – egy új szellemi mozgást állítunk be – akkor ez az ismétlődés megáll és az egyén képes lesz egy új életszakaszt kezdeni. A gyógyulás azzal kezdődik, ha a múltat – az ismétlődésekkel együtt – tisztelettel elfogadja az állítást kérő, nyitottá válik a jövő felé, és vállalja a pillanat kockázatát. Amikor az egyén felismeri a valóságot, azt, ami van, és nem annak bűvöletében él, hogy a valóságnak milyennek kellene lenni, akkor ez az a pillanat, amikor az új szellemi mozgás beállítható.
Kik jelentkezhetnek?
Minden 18. életévét betöltött felnőtt önállóan. Más nevében nem kérhetsz családállítást. Gyerekek (18 év alatt) csak a szülő tudtával és beleegyezésével. Pszichiátriai betegek csak a kezelőorvos beleegyezésével és jelenlétében.
ITT HÍVNÁM FEL A FIGYELMED, HOGY A CSALÁDÁLLÍTÁS NEM HELYETTESÍTI A PSZICHOTERÁPIÁT!
Milyen formái vannak a gyakorlatban a családállításnak?
Csoportos és egyéni családállítás egyaránt létezik. Mindkettő teljesen más és mégis ugyanaz, ugyanazt az eredményt érjük el. Míg a csoportosnál kívülről szemlélve, úgymond Mozizva figyeled az eseményeket, egyéniben saját testeddel tapasztalhatod meg az energiaterét a családtagjaidnak.
Hogyan történik a családállítás? Mit kell tennem, ha elmegyek hozzád?
Csoportos állításnál max. létszám 10-15 fő. Ők a képviselők, akik segítik a családod erőterét megjeleníteni. A tényekre hivatkozva felvázolod a problémád, majd kiválasztod a képviselőket az Én kérésemnek megfelelően. „Kérlek válassz magadnak, apukádnak és anyukádnak egy képviselőt!” Fontos tudnod, hogy mindezt megteheted nyíltan, (úgy, hogy a csoport többi tagja is tud a problémádról és arról, hogy kit fog képviselni) ill. fedett formában is (csak Te és Én tudom a képviselőket, ill. a problémát, amit előtte négyszemközt megbeszéltünk pl.: Te 1, Apa 2, Anya 3). „Kérlek válaszd ki magadnak az 1.sz-ú személy képviselőjét! Kérlek válaszd ki magadnak az 2.sz-ú személy képviselőjét! Kérlek válaszd ki azt a képviselőt, aki a 3-as sz-ú személyt fogja képviselni!” A kiválasztás során te magad is beállíthatod a képviselőket a térbe, ill. a terapeuta beleegyezésével kérheted, hogy maguktól álljanak be. Ezután elkezdődik a képviselők mozgásával a folyamat. Te és Én kívülről figyeljük az eseményeket.
Egyéni állításnál csak Te és Én vagyunk jelen. Miután felvázoltad a problémádat, megkérlek, hogy a képviselőket helyettesítő padlóhorgokat (ezek színes papírlapok, melyek mutatják az irányt) válaszd ki és helyezd el a térben. Én mindig fedetten dolgozom egyéniben, tehát nem mondom meg, hogy melyik padlóhorog melyik családtag. Miután ez megtörtént kezdünk neki a munkának. Ennél a módszernél azért jó fedetten dolgozni, mert te saját magad vagy a képviselőd is és így nem viszed bele az Egódból adódó érzéseket az állításba. Én ilyenkor képviselő és egyben vezető is vagyok, hol beállok egy pozícióba, hol kilépve abból segítem a te folyamatodat.
Milyen típusú családállítás létezik?
A klasszikus családállításnál a terapeuta valamivel többet beszél. Megkérdezi a képviselőket, hogyan érzik magukat a helyükön, s a kapott válaszok alapján módosításokat végez – megváltoztatja némelyikük helyzetét vagy helyét, illetve újabb személyeket állít be – egészen addig, amíg mezőben nyugalom áll be, amíg kliens tekintetén megjelenik a felismerés.
A lélek mozgását követő családállításnál a képviselők külső irányítás nélkül is addig módosítgatják a helyzetüket, illetve a helyüket, amíg a felállásban jól nem érzik magukat, ezért szinte nincs is szükség a külső irányításra. Elég, ha a terapeuta és a kliens összhangba kerül ezekkel a mozgásokkal és hagyja magát vezetni általuk. A megfelelő pillanatban mindig megszületnek a kimondható szavak, mondatok.
A szellem mozgását követő családállítás a lélek mozgását követőtől annyival több, hogy nagyobb mélységeket, nagyobb sorsközösségeket, archetipusokat enged feltárulkozni. Például a család egy nehézsorsú nőtagján keresztül kapcsolódik a nők sorsközösségéhez, a női minőséghez. Ugyanez egy férfin keresztül a férfi sorsközösséghez, a férfi minőséghez. A tudatos énünk tudattalan hátterének végtelenül gazdag képvilágát engedi látni, érzékelni.
A háromféle családállítás szabadon összemosódhat, akár követheti is egymást. Mindhárom esetben fontos Hellingernek az a felismerése, hogy a családállító és a kliens együtt figyelik a mezőt. A jó családállító azonos szinten marad páciensével, nem kerekedik fölé úgy, mint a hagyományos értelemben vett terápiákban szokásos, ahol szükségszerű, hogy a terapeuta a Nagy a kliens pedig a Kicsi szerepét vállalja. Itt azonos szintről figyelik a kliens tudattalanjából kivetülő családi energiamezőt, amelyben mélyen benne van a megoldás, és együtt engedik azt a felszínre jönni.
Hogyan készüljek fel a családállításra?
Különösebb előkészületre nincs szükséged. Légy nyitott, hogy be tudd fogadni a családállításon megmutatkozó dolgokat. Állítóként legyen problémád amin változtatni szeretnél és hozzá célod: ” Mit szeretnék elérni?”
Mindenképp kényelmes öltözetben gyere, hozz magaddal meleg zoknit vagy papucsot, ill. pulóvert ha fázós vagy.
Hány családfelállításra van szükség a problémám megoldásához?
Teljesen változó, függ a probléma súlyosságától, és a hozzá kapcsolódó fájdalom nagyságától. Egyetlen állítás is elegendő lehet. Sokszor előfordul viszont, hogy többre is szükség van, mert egy problémának lehet több gyökere is. Ami biztos, az az, hogy már egy családfelállítás is elindít benned egy új folyamatot.
Milyen gyakran mehetek családfelállításra?
Havonta 1 családállítás ajánlott és egyszerre csak 1 problémára lehet ránézni.
Milyen változásra számíthatok az életemben a családfelállítás után és mikor?
Ez mindig egyéntől függő folyamat. Az állítás során és még utána is egy ideig nagyon feldobottak lehetünk, már-már eufórikus érzéseink lehetnek. Aztán ez egy idő után lecseng. A lecsengés hozhat gyökeres változásokat, csendes változásokat és szembesülhetünk azzal is, hogy semmi nem történik. A régi minták széthullása, a változás fájdalommal is járhat, és egy ideig rosszabbul is érezheted magad, mint korábban (de nem minden esetben jelentkezik ez a többnyire néhány napig tartó kezdeti rosszabbodás).
Az is előfordul, hogy nyitottnak hisszük magunkat, ám ami a családállításon megmutatkozik teljesen mást mutat, mint hittük. Ez nagy szembesülést(konfrontációt) okoz,  mely gyakran haraghoz, elutasításhoz vezet. Ilyenkor még az is fölmerül az állítást kérőben, hogy nem történt e valami tévedés.
Mit tehetek én az állítás után, hogy működjön?
Amit Te megtehetsz, az az, hogy nem elemzed ill. értelmezed a családállításon megjelenteket, csak egyszerűen befogadóvá válsz. Ha fellép Nálad a kezdeti rosszabbodás, akkor átérzed, elfogadod a megjelenő fájdalmat és beleengeded magad ebbe az érzésbe. Így sokkal hamarabb tud gyógyulni a lélek.

© 2022 zsulcsilla.hu. All Rights Reserved. Powered by NeterNET